Kreditkonto kan vara en intressant typ av onlinekredit för dig som till exempel vill skaffa dig en extra buffert i ekonomin för oförutsedda utgifter. Om du behöver pengarna kan du lätt föra över dem till ditt bankkonto via Internet. Hur lätt är det att öppna ett kreditkonto och vilka är villkoren egentligen? Vi reder ut begreppen!

Grundläggande krav

För samtliga kreditkonton krävs att du är minst 18 eller 20 år gammal. De flesta utgivare av kreditkonto kräver att du har ett svensk personnummer och BankID för att kunna logga in. Samtliga kräver också att du ska ha någon form av inkomst. Utöver detta varierar villkoren mellan de olika långivarna.

Måste jag ha en fast inkomst

Hur stor måste min inkomst vara för att öppna ett kreditkonto?

De flesta långivare har ganska låga inkomstkrav. Kraven på fast inkomst brukar vara högre för kreditkonto än för de lite mindre snabblånen av den enkla anledningen att ett större lån ställer högre krav på din återbetalningsförmåga.

Som tumregel kan du räkna med att de flesta utgivare av kreditkonto kräver att du har en årsinkomst på mellan 100 000 till 150 000 kronor. Det kan skifta både uppåt och nedåt beroende på långivare och på din kreditvärdighet i övrigt.

Det finns dock flera långivare som inte uppger någon exakt summa i årsinkomst utan tittar mer på privatekonomin som helhet.

Måste jag ha en fast inkomst?

Nästa fråga är då om man måste ha en regelbunden inkomst eller om det inte spelar någon roll. En del har ströjobb eller jobbar som vikarie. Kan man öppna ett kreditkonto även då?

De företag som ger ut kreditkonton kräver att du har en viss deklarerad inkomst. Själva kreditupplysningen visar bara hur stor den deklarerade inkomsten var för hela förra året, men gör ingen uppdelning per månad. Däremot anger upplysningen din status på arbetsmarknaden, t.ex. om du är anställd eller driver en verksamhet.

Avtalen kan skilja sig åt mellan olika företag och en del kräver att inkomsten ska vara fast. Om du inte har en fast inkomst bör du vara noga med att välja ett bolag som accepterar ansökningar från personer utan fast anställning så att du inte bryter mot avtalet.

Kreditupplysning: UC eller inte UC?

Samtliga långivare gör en kreditprövning på dig som ansöker om att öppna ett kreditkonto. Den klassiska aktören är UC, som är störst på den svenska marknaden. Faktum är att de flesta utgivare av kreditkonton använder andra kreditprövningsbolag. Det kan vara intressant för dig som inte vill att det ska synas i din kreditupplysning att du ansökt om lån. Läs mer om kreditkonto utan UC.

Minimi kraven för ett kreditkonto

Kan jag öppna kreditkonto om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, det går utmärkt att öppna ett kreditkonto även om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Det beror emellertid på ett flertal faktorer som t.ex. hur mycket du är skyldig, hur många betalningsanmärkningar du har och om det är flera anmärkningar som kommit in på kort tid.

Har du betalningsanmärkningar samt väldigt liten eller ingen inkomst så blir det dock svårt att få något kreditkonto. Aktivt skuldsaldo hos Kronofogden brukar generellt aldrig godkännas.

De vanligaste orsakerna till varför en ansökan inte godkänns

De långivare som ger ut kreditkonton gör alltid en individuell prövning för varje ansökan, det finns därför ingen exakt mall att pricka av för att kontrollera om man blir godkänd eller inte. De ansökningar som utgör gränsfall kan bli godkända hos en viss långivare medan andra avslår ansökan.

De vanligaste orsakerna till att en ansökan om ett kreditkonto inte godkänns är:

  • Otillräcklig deklarerad inkomst
  • Betalningsanmärkning
  • Underskott i hushållskalkylen (d.v.s. inkomsterna är otillräckliga för att finansiera ränteutgifterna m.m.)
  • Skuldkonto hos Kronofogden
  • Stort antal ansökningar om lån på kort tid
  • Obetalt lån hos långivaren
  • För ung, oftast är åldersgränsen 18 eller 20 år
  • Felaktigheter i ansökan
Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
MeraxKreditkonto / kontokredit

✔️ 3 000 – 30 000 kr
✔️ Ränta: 25,95%

✔️ Ålder: minst 18 år
✔️ Kreditupplysning: UC

✔️ Betalningsanmärkning: Ok
Grundvillkor: Minst 18 år gammal och en årsinkomst på minst 150 000 kr. Svenskt personnummer och folkbokförd i Sverige. Inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Vid eventuell sen betalning av lånet så tillkommer påminnelseavgift.

Utbetalning: Kreditansökan behandlas inom 24 timmar. Utbetalning sker direkt efter att ansökan beviljats och pengarna finns på ditt konto samma dag eller senast dagen efter.
✔️ Ansök med BankID✔️ Betyg TrustPilot: 4,5 av 5
AnsökRepresentativt exempel är en kredit på 20 000 kronor som återbetalas med lika stora månatliga belopp under 12 månader. Uppläggningsavgift är 0 kronor och aviavgifter är 0 kronor. Nominell årsränta är 25,95 % och den effektiva årsräntan blir 29,3 %. Månadskostnaden kommer att vara 1 910 kronor och du kommer totalt att ha betalat 22 920 kronor (1 910 kronor x 12 månader) när krediten är återbetalad. Detta innebär en kostnad för krediten som uppgår till 2 920 kronor.
Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
KontantfinansLån / Snabblån

✔️ 3 000 – 20 000 kr
✔️ Ränta: 25,95%

✔️ Ålder: 18 - 70 år
✔️ Kreditupplysning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Ok
Grundvillkor: Minst 18 år gammal och en årsinkomst på minst 150 000 kr. Svenskt personnummer och folkbokförd i Sverige. Inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Vid eventuell sen betalning av lånet så tillkommer påminnelseavgift.

Utbetalning: Låneansökan behandlas inom 24 timmar. Utbetalning sker direkt efter att ansökan beviljats och pengarna finns på ditt konto samma dag eller senast dagen efter.
✔️ Upp till två betalningsfria månader per år✔️ Ansök med BankID✔️ Betyg TrustPilot: 4,5 av 5
AnsökRepresentativt exempel är ett lån på 15 000 kronor som återbetalas under 60 månader. Uppläggningsavgift är 0 kronor och aviavgifter är 60 x 0 = 0 kronor. Nominell bunden årsränta är 25,95% och den effektiva årsräntan blir 29,3 %. Månadskostnaden kommer att vara 449 kronor och du kommer totalt att ha betalat 26 940 kronor (449 kronor x 60 månader) när lånet är återbetalat. Detta innebär en kostnad för krediten som uppgår till 11 940 kronor.
Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
FrogtailLån / Snabblån

✔️ 5 000 – 40 000 kr
✔️ Ränta: 26,00%

✔️ Ålder: minst 18 år
✔️ Kreditupplysning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Ok
Grundvillkor: Du är över 18 år och har en taxerad inkomst, samt att du är folkbokförd i Sverige och saknar skuldsaldo hos Kronofogden.

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Ok, påminnelseavgift får du betala om du är sen att betala fakturan.

Utbetalning: Godkänts låneansökan vardag före 13.00 så görs överföring till ditt konto mellan 15.00 - 17.00 samma dag. Godkänts ansökan efter 13.00 betalas pengarna ut nästkommande bankdag.
✔️ Ansök med BankID✔️ Betyg TrustPilot: 4,7 av 5
AnsökPrisexempel: Låna 20 000 kr med återbetalningstid på 3 år och nominell bunden ränta på 26%. Uppläggningsavgift 0 kr, administrationsavgift 0 kr, effektiv ränta 29,3%, totalt att återbetala 28 873 kr (802 kr per månad i 36 månader).
Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
MonaraKreditkonto / kontokredit

✔️ 1 000 – 30 000 kr
✔️ Ränta: 26,50%

✔️ Ålder: 20 - 65 år
✔️ Kreditupplysning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Nej
Grundvillkor: Mellan 20 till 65 år och Folkbokförd i Sverige. Inga betalningsanmärkningar eller ärenden hos kronofogden samt en stadig månadsinkomst

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Avgifter vid försenad betalning kan självklart tillkomma.

Utbetalning: Direktutbetalning till storbankerna (Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken & Danske Bank), oftast inom 5 minuter. Till andra banker sker överföringen oftast nästkommande bankdag.
✔️ Besked direkt✔️ Ansök med BankID
AnsökRäkneexempel: Lägsta månadsbetalning: 750 kr kr (inkl. amortering och ränta). Årsränta: 26,50% f.n. (2,21% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 15 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala 17 239 kr (1 437 kr per månad). Effektiv årsränta: 29,97%.

Lista uppdaterat 2020-08-04 (med reservation för eventuella fel av oss eller långivare)


Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kreditkonton och snabblån som godkänner betalningsanmärkningar: Vi har INTE tagit med högkostnadskrediter eller långivare som använder fasta avgifter! ...
Läs hela artikeln ..
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Läs hela artikeln ..
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...
Läs hela artikeln ..