Kreditkonto kan vara en intressant typ av onlinekredit för dig som till exempel vill skaffa dig en extra buffert i ekonomin för oförutsedda utgifter. Om du behöver pengarna kan du lätt föra över dem till ditt bankkonto via Internet. Hur lätt är det att öppna ett kreditkonto och vilka är villkoren egentligen? Vi reder ut begreppen!
Grundläggande krav
För samtliga kreditkonton krävs att du är minst 18 eller 20 år gammal. De flesta utgivare av kreditkonto kräver att du har ett svensk personnummer och BankID för att kunna logga in. Samtliga kräver också att du ska ha någon form av inkomst. Utöver detta varierar villkoren mellan de olika långivarna.
Hur stor måste min inkomst vara för att öppna ett kreditkonto?
De flesta långivare har ganska låga inkomstkrav. Kraven på fast inkomst brukar vara högre för kreditkonto än för de lite mindre snabblånen av den enkla anledningen att ett större lån ställer högre krav på din återbetalningsförmåga.
Som tumregel kan du räkna med att de flesta utgivare av kreditkonto kräver att du har en årsinkomst på mellan 100 000 till 150 000 kronor. Det kan skifta både uppåt och nedåt beroende på långivare och på din kreditvärdighet i övrigt.
Det finns dock flera långivare som inte uppger någon exakt summa i årsinkomst utan tittar mer på privatekonomin som helhet.
Måste jag ha en fast inkomst?
Nästa fråga är då om man måste ha en regelbunden inkomst eller om det inte spelar någon roll. En del har ströjobb eller jobbar som vikarie. Kan man öppna ett kreditkonto även då?
De företag som ger ut kreditkonton kräver att du har en viss deklarerad inkomst. Själva kreditupplysningen visar bara hur stor den deklarerade inkomsten var för hela förra året, men gör ingen uppdelning per månad. Däremot anger upplysningen din status på arbetsmarknaden, t.ex. om du är anställd eller driver en verksamhet.
Avtalen kan skilja sig åt mellan olika företag och en del kräver att inkomsten ska vara fast. Om du inte har en fast inkomst bör du vara noga med att välja ett bolag som accepterar ansökningar från personer utan fast anställning så att du inte bryter mot avtalet.
Kreditupplysning: UC eller inte UC?
Samtliga långivare gör en kreditprövning på dig som ansöker om att öppna ett kreditkonto. Den klassiska aktören är UC, som är störst på den svenska marknaden. Faktum är att de flesta utgivare av kreditkonton använder andra kreditprövningsbolag. Det kan vara intressant för dig som inte vill att det ska synas i din kreditupplysning att du ansökt om lån. Läs mer om kreditkonto utan UC.
Kan jag öppna kreditkonto om jag har betalningsanmärkningar?
Ja, det går utmärkt att öppna ett kreditkonto även om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Det beror emellertid på ett flertal faktorer som t.ex. hur mycket du är skyldig, hur många betalningsanmärkningar du har och om det är flera anmärkningar som kommit in på kort tid.
Har du betalningsanmärkningar samt väldigt liten eller ingen inkomst så blir det dock svårt att få något kreditkonto. Aktivt skuldsaldo hos Kronofogden brukar generellt aldrig godkännas.
De vanligaste orsakerna till varför en ansökan inte godkänns
De långivare som ger ut kreditkonton gör alltid en individuell prövning för varje ansökan, det finns därför ingen exakt mall att pricka av för att kontrollera om man blir godkänd eller inte. De ansökningar som utgör gränsfall kan bli godkända hos en viss långivare medan andra avslår ansökan.
De vanligaste orsakerna till att en ansökan om ett kreditkonto inte godkänns är:
- Otillräcklig deklarerad inkomst
- Betalningsanmärkning
- Underskott i hushållskalkylen (d.v.s. inkomsterna är otillräckliga för att finansiera ränteutgifterna m.m.)
- Skuldkonto hos Kronofogden
- Stort antal ansökningar om lån på kort tid
- Obetalt lån hos långivaren
- För ung, oftast är åldersgränsen 18 eller 20 år
- Felaktigheter i ansökan

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Storleken på kreditkontot
