När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit du vill ansöka om. Om storleken på kreditkontot är en avgörande faktor för dig är det förstås här du ska börja jämförelsen eftersom de olika långivarna har olika maxbelopp för krediten.

Ett kreditkonto fungerar i praktiken som ett slags konto online som du kan föra över pengar från när ett behov uppstår. Det innebär att denna kreditnivå inte nödvändigtvis är det samma som den summa som du avser föra över till ditt bankkonto. Kreditkontots storlek anger bara hur mycket pengar som du maximalt kan ta ut om du vill.

Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Hur stor kredit kan man ha på ett kreditkonto?

De olika villkoren för kreditkonton skiljer ganska mycket mellan olika kreditgivare och deras respektive erbjudanden. Detta gäller även storleken på själva krediten. Den vanligaste nivån på kreditkonton är upp till 30 000 kronor men det är inte ovanligt med maxbelopp på 50 000 kronor. Större summor än så är ovanligt, det finns dock några få, exempelvis så har Komplett Bank en övre gräns på hela 500 000 kronor!

Du kanske också undrar hur litet det lägsta beloppet för ett kreditkonto kan vara? Även här skiljer sig de olika långivarna åt. Det absolut minsta kreditbelopp som man kan ansöka om för kreditkonton är 1 000 kronor. Vissa långivare har ett lägsta belopp på 2 000 eller 3 000 kronor. Några få långivare har 5 000 kronor som lägsta belopp för sina kreditkonton.

Kom ihåg att detta minimibelopp bara avser storleken på kontokrediten. När du vill ta ut pengar från ditt onlinekonto har detta belopp inget att göra med hur litet belopp som du kan ta ut. Här kan det istället finnas ett minimibelopp för överföringar, vilket exempelvis kan vara 500 kronor. Givetvis kan du inte ta ut mer pengar än det totala kreditbeloppet.

Kreditgränsen påverkas av din betalningsförmåga

Hur hög din kreditgräns du kan få beror bland annat på hur din betalningsförmåga ser ut. Om du misstänker att din betalningsförmåga betraktas som låg, till exempel om du har ett deltidsjobb, kan det vara klokt att ställa in sig på att man kanske inte kan få det största beloppet beviljat. Det skadar förvisso inte att ansöka om maxbeloppet. Kreditgivaren kommer att meddela dig, ofta redan under ansökningsprocessen, vilken din maximala kreditgräns blir.

För större belopp finns det andra slags lån

Om du är ute efter ett kreditkonto som är större än 50 000 kronor så är valmöjligheten inom kreditkontot väldigt få – dock finns Komplett Bank som har en kreditgräns på mellan 10 000 och 500 000 kronor. Det kreditkontot/lånet är en hybrid mellan kreditkonto och privatlån, räntan sätts individuellt och kan gå ned till under 5% (januari 2019).

Vi får se med tiden om fler långivare gör som Komplett Bank. Om du behöver låna en större summa pengar är det vanligare att ansöka om ett privatlån. Då får du en lägre ränta och en avbetalningsplan, vilket kan kännas tryggt så att det blir lättare att hålla disciplinen och betala tillbaks lånet i tid.

Onödigt med för stor kredit

När man handskas med lån och krediter kan det vara bra att fundera över hur stort belopp man egentligen behöver. Det kan vara onödigt att ha en kontokredit som är mycket större än vad man egentligen behöver, även om det inte kostar något extra. Den främsta anledningen är att även en outnyttjad kredit påverkar din kreditvärdighet.

Om du vill söka andra lån kan det vara bra att inte ha allt för många krediter – även outnyttjade sådana. Sedan kan vissa personer känna sig tryggare med att ha ett lite mindre kreditutrymme också för att inte frestas att ta ut mer pengar än vad man verkligen behöver.


Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men ...
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...