Hos Pluskan kan du öppna ett kreditkonto och låna mellan 5 000 och 30 000 kronor helt utan avgifter. Räntan är fast och ligger på 24 procent. Enkelt och bra. Pluskans kreditkonto passar fint som en extra buffert i vardagen eller om du behöver låna pengar till något särskilt.

Sammandrag betyg:
 • Lånevillkor
 • Återbetalning
 • Vem kan få lån?
 • Ränta
 • Avgifter
 • Kundtjänst & Support
 • Sammanfattning och vårt betyg
4.4

Totalt betyg:

Pluskan logo

 

Lånevillkor

Du kan låna mellan 5 000 och 30 000 kronor i form av ett kreditkonto. Det fungerar ungefär som ett kreditkort men förstås utan själva plastkortet. När du ansöker om en kredit signerar du bara med BankID eller Mobilt BankID och får svar direkt på skärmen.

När du skickat in din ansökan görs en kreditupplysning via Bisnode och med hjälp av Instantor, den senare för att kontrollera utgifts inkomstuppgifter via din bank samt att pengar betalas ut till rätt bankkonto, dvs ägaren av kreditkontot måste vara samma som ägaren av bankkontot dit utbetalning sker.

För att ta ut pengar loggar du in på ”Din pluska” och begär ett uttag. Inom en bankdag har du pengarna på ditt konto. Det är helt OK att ansöka om en större kredit än vad du behöver. De pengar som du inte tar ut från kreditkontot betalar du heller ingen ränta på.

OBS!
Pluskan kommer att vid godkänd kredit betala ut hela krediten till ditt uppgivna bankkonto! Vill du inte utnyttja hela lånet direkt så måste du alltså betala tillbaka den del som du inte vill använda direkt …

Vad tycks om det? Vill man låna hela krediten direkt så är det ju bara bra, vill man ha krediten som en reserv så är detta tillvägagångssätt ganska värdelöst – Det här måste DU bestämma om det är bra eller inte, vi tar i alla fall ned betyget ett steg.

Betyg: 4 av 5

 

Återbetalning

En stor fördel med den typ av kreditkonton som Pluskan erbjuder är att du själv kan bestämma hur snabbt du ska betala tillbaks din skuld. Vissa månader då du har mer pengar över kan du betala ett lite större belopp. När det är tajtare i plånboken kan du dra ner på återbetalningstakten. Din första betalning gör du först månaden efter att du fått krediten utbetald.

Du måste bara betala ett minimibelopp på 5 procent av utnyttjad kredit varje månad (den 28:e), men minst 500 kronor. Det fungerar som en trygghet för dig så att skulden inte blir större och större på grund av räntan. Betalning sker via Autogiro som söks i samband med ansökan för kreditkontot.

Betyg: 5 av 5

 

Vem kan få lån?

Minimikraven för att få öppna en kontokredit hos Pluskan är verkligen enkla. Du måste fylla minst 20 och max 65 det år som du ansöker om en kredit. Man anger inte någon minimiinkomst. Inga betalningsanmärkningar godtas och du får inte heller ha något skuldsaldo hos Kronofogden. Det går bara att öppna ett kreditkonto. Den obligatoriska kreditupplysningen görs via Bisnode.

Ansökan kan endast ske genom Mobilt BankID, dvs med Smartphone eller surfplatta, det går inte med BankID (via Stationär dator eller Laptop). Alldeles för lite, fler valmöjligheter behövs.

Betyg: 4 av 5

 

Ränta

Räntan är fast och ligger på 24 procent. Den effektiva räntan landar på 26,82 procent. Det är lägre än hos de flesta onlinekrediter på marknaden.

Att räntan är fast innebär att din inkomst eller betalningsförmåga inte spelar någon roll för hur mycket du får betala. Det är lika för alla.

Det finurliga med kreditkonton är att du bara betalar ränta för den kredit som du utnyttjar. Om vi antar att du öppnar ett kreditkonto på 30 000 kronor kostar det dig inget förrän du tar ut pengar från kontot. Om du tar ut till exempel 2 000 kronor är det på den summan som du betalar ränta. Så snart du har betalat in pengar är det inte längre någon ränta.

Betyg: 5 av 5

 

Avgifter

Pluskans kontokredit är helt utan avgifter. Det kostar varken att öppna ett konto eller ta ut pengar. Du betalar inte ens någon aviavgift! Om det är en extra buffert du är ute efter passar därför Pluskan bra eftersom krediten inte kostar något när du inte använder den.

Betyg: 5 av 5

 

Kundtjänst & Support

Om du har frågor kan du nå kundtjänst vardagar mellan 08:00 och 17:00 med undantag 12:00 till 13:00 då det är lunchstängt. Du kan nå Pluskan via ett kontaktformulär på hemsidan eller via telefon. På hemsidan finns det en sida som heter ”Så funkar det” där du hittar svar på vanliga frågor.

Självklart skulle man önska öppettider även kvällar, 2-3 kvällar i veckan i alla fall. Om kundtjänsten även skulle ha öppet under helger skulle det vara en bonus, dock inte lika viktigt som kvällsöppet. Detta drag ned betyget ett hack.

Betyg: 4 av 5

 

Sammanfattning och vårt betyg

Pluskan gör ett avslappnat med ändå seriöst intryck. Stilen på sidan är lite speciell liksom själva namnet på tjänsten, vilket givetvis är ett medvetet val.

Man vill att det ska kännas enkelt att låna och det är det också. Villkoren för att få låna är okomplicerade, liksom prissättningen. Vi gillar att det inte är några som helst avgifter. Räntan är relativt låg, även om det går att hitta ännu lägre ränta – speciellt om du har god ekonomi. Om du inte har så stor inkomst kan Pluskan däremot vara ett billigare val än flera av konkurrenterna.

Vi undrar om det verkligen är nödvändigt för kundtjänsten att hålla lunchstängt men det är troligtvis för att det är ett ganska litet kontor. Med tillstånd från Finansinspektionen kan du ändå känna dig trygg med Pluskan!

Sen är det förfarandet med att hela krediten automatiskt betalas ut direkt, känns med som sms eller snabblån än ett kreditkonto. Visst, det går ganska lätt betala tillbaka den del man inte behöver för tillfället, men ändå, hade varit bättre att själv välja i förväg.

Betyg: 4 av 5

 

Fördelar med Pluskan

 • Kreditkonto mellan 5 000 och 30 000 kronor
 • Villkor som är enkla att förstå
 • Relativt låg ränta: 24 procent
 • Inga avgifter
 • Flexibla återbetalningar
 • Låna igen utan ny ansökan
 • Kreditupplysning via Bisnode
 • Hela lånet betalas ut automatiskt vid godkänd kredit

 

Nackdelar med Pluskan

 • Inga lån med betalningsanmärkningar
 • Ansökan kan endast göras med Mobilt BankID
 • Ingen utbetalning på kvällar och helger
 • Hela lånet betalas ut automatiskt vid godkänd kredit

 

Villkor för att få öppna ett kreditkonto:

 • 20 – 65 år
 • Skriven i Sverige
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden

 

Om Pluskan

”Pluska” är gammalt Stockholmsslang för ”plånbok” och det är lite så denna långivare framställer sig – en extra plånbok online. Bakom idén står bolaget Untie Credits AB som grundades 2016. Pluskan erbjuder en enda produkt: kreditkonton med villkor som är enkla att förstå.


[ninja_tables id=”500″]

Lista uppdaterat 2020-08-04 (med reservation för eventuella fel av oss eller långivare)


Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men ...
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...