Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning görs på dig? Du är inte ensam. Frågan om det går att öppna kreditkonto utan UC är faktiskt mycket vanlig. Det korta svaret är ”ja”. Det går att öppna ett konto utan UC. Läs vidare så ska vi berätta om hur det fungerar!

Kreditkonton och snabblån som inte använder UC:

Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
KontantfinansLån / Snabblån

✔️ 3 000 – 20 000 kr
✔️ Ränta: 25,95%

✔️ Ålder: 18 - 70 år
✔️ Kreditupplysning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Ok
Grundvillkor: Minst 18 år gammal och en årsinkomst på minst 150 000 kr. Svenskt personnummer och folkbokförd i Sverige. Inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Vid eventuell sen betalning av lånet så tillkommer påminnelseavgift.

Utbetalning: Låneansökan behandlas inom 24 timmar. Utbetalning sker direkt efter att ansökan beviljats och pengarna finns på ditt konto samma dag eller senast dagen efter.
✔️ Upp till två betalningsfria månader per år✔️ Ansök med BankID✔️ Betyg TrustPilot: 4,5 av 5
AnsökRepresentativt exempel är ett lån på 15 000 kronor som återbetalas under 60 månader. Uppläggningsavgift är 0 kronor och aviavgifter är 60 x 0 = 0 kronor. Nominell bunden årsränta är 25,95% och den effektiva årsräntan blir 29,3 %. Månadskostnaden kommer att vara 449 kronor och du kommer totalt att ha betalat 26 940 kronor (449 kronor x 60 månader) när lånet är återbetalat. Detta innebär en kostnad för krediten som uppgår till 11 940 kronor.
Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
FrogtailLån / Snabblån

✔️ 5 000 – 40 000 kr
✔️ Ränta: 26,00%

✔️ Ålder: minst 18 år
✔️ Kreditupplysning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Ok
Grundvillkor: Du är över 18 år och har en taxerad inkomst, samt att du är folkbokförd i Sverige och saknar skuldsaldo hos Kronofogden.

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Ok, påminnelseavgift får du betala om du är sen att betala fakturan.

Utbetalning: Godkänts låneansökan vardag före 13.00 så görs överföring till ditt konto mellan 15.00 - 17.00 samma dag. Godkänts ansökan efter 13.00 betalas pengarna ut nästkommande bankdag.
✔️ Ansök med BankID✔️ Betyg TrustPilot: 4,7 av 5
AnsökPrisexempel: Låna 20 000 kr med återbetalningstid på 3 år och nominell bunden ränta på 26%. Uppläggningsavgift 0 kr, administrationsavgift 0 kr, effektiv ränta 29,3%, totalt att återbetala 28 873 kr (802 kr per månad i 36 månader).
Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
MonaraKreditkonto / kontokredit

✔️ 1 000 – 30 000 kr
✔️ Ränta: 26,50%

✔️ Ålder: 20 - 65 år
✔️ Kreditupplysning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Nej
Grundvillkor: Mellan 20 till 65 år och Folkbokförd i Sverige. Inga betalningsanmärkningar eller ärenden hos kronofogden samt en stadig månadsinkomst

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Avgifter vid försenad betalning kan självklart tillkomma.

Utbetalning: Direktutbetalning till storbankerna (Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken & Danske Bank), oftast inom 5 minuter. Till andra banker sker överföringen oftast nästkommande bankdag.
✔️ Besked direkt✔️ Ansök med BankID
AnsökRäkneexempel: Lägsta månadsbetalning: 750 kr kr (inkl. amortering och ränta). Årsränta: 26,50% f.n. (2,21% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 15 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala 17 239 kr (1 437 kr per månad). Effektiv årsränta: 29,97%.

Lista uppdaterat 2020-08-04 (med reservation för eventuella fel av oss eller långivare)

Ett litet tips: Innan du ansöker om ett kreditkonto kan du logga in hos UC och se din egen kreditupplysning mot att du betalar en liten avgift. På så vis kan du se vilka uppgifter banken eller kreditkontoföretaget kommer att se om dig.

Din UC ändras med tiden

Din UC ändras med tiden

Du kanske undrar om du kan ansöka om ett kreditkonto men minns den där tråkiga betalningsanmärkningen för några år sedan. Inget är dock ristat i sten och din kreditvärdighet kan ändras med tiden – inte bara till det sämre utan du kan förbättra den också.

Om du har en betalningsanmärkning ligger den kvar i tre år. Banken kan alltså inte se betalningsanmärkningar som du hade för drygt tre år sedan. För den som har missbrukat kontokortskrediter är tiden kortare, nämligen två år. För beslut om skuldsanering är det fem år som gäller.

Informationen som ligger hos UC uppdateras ofta dagligen vilket betyder att om du har betalat av lån eller krediter nyligen återspeglas det snabbt i kreditupplysningen.

 

Anledningar att undvika UC

Ibland hör man argument som att ”jag vill inte försämra mitt UC”. Det som avses då är att man inte vill få försämrad kreditvärdighet genom att det syns i kreditupplysningen att ett företag har gjort en UC på dig efter det att du ansökt om lån. Det som händer när du gör en ansökan är nämligen att det registreras som en förfrågan i din UC. Dessutom görs ofta förfrågningar när du bl.a. ansöker om ett vanligt kreditkort, handlar på avbetalning eller faktura.

Om du bara har några förfrågningar registrerade redan är det inget att oroa sig för. Det finns ingen exakt siffra på hur många förfrågningar man kan ha men det kan vara bra att undvika att ha tre-fyra stycken eller mer under en kort tidsperiod. Utgivaren av kreditkonto kan då dra öronen åt sig.

Har du sökt många lån och fått avslag kan det vara en anledning att undvika UC. Ett annat läge där du kan välja att undvika UC är om du planerar att söka ett större lån, t.ex. ett bostadslån. Då kan det vara bra att begränsa antalet förfrågningar hos UC för att kunna få så bra villkor som möjligt på det större lånet.

 

Alternativ – öppna kreditkonto utan UC

Tack och lov finns det flera alternativ på marknaden för den som vill ansöka om kreditkonto utan att genomgå kreditprövning genom UC. Faktum är att de flesta företag som erbjuder kreditkonto gör kreditupplysning genom andra bolag, som t.ex. Creditsafe eller Bisnode.

Dessa har ingen koppling till UC så din kreditvärdighet hos UC berörs inte, varken till det bättre eller sämre.


Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kreditkonton och snabblån som godkänner betalningsanmärkningar: Vi har INTE tagit med högkostnadskrediter eller långivare som använder fasta avgifter! ...
Läs hela artikeln ..
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Läs hela artikeln ..
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...
Läs hela artikeln ..