Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men det beror på flera olika saker.

De flesta bolag som erbjuder kreditkonto har som krav att du inte ska ha någon betalningsanmärkning, men det finns faktiskt flera aktörer som är lite mer toleranta och som tillåter att du har en del betalningsanmärkningar.

Faktorer som avgör om du kvalificerar dig är bland annat hur din ekonomi ser ut i övrigt, till exempel om du redan har många lån eller vilken lön du har.

Dessutom tittar företaget som erbjuder kreditkonto på hur stora belopp det handlar om och hur många anmärkningar du har. Låt oss titta närmare på saken!

Vad är en betalningsanmärkning?

Vad är en betalningsanmärkning?

  • Om du har köpt en produkt eller tjänst av ett företag och inte betalar en faktura i tid brukar företaget skicka ut en påminnelse.
  • Om du inte betalar då heller är det troligt att företaget skickar ett betalningsföreläggande till Kronofogden.
  • Du får därefter ett brev från Kronofogden.
  • Om du inte betalar skulden då registrerar Kronofogden ärendet och du får en betalningsanmärkning.
  • Det är bara banker och kreditmarknadsbolag som kan se om du har några betalningsanmärkningar.

Det är inte kul att få en betalningsanmärkning eftersom det kan ställa till bekymmer om du till exempel vill köpa något på avbetalning, teckna ett telefonabonnemang eller ett lån.

Det händer att det blir fel och missförstånd uppstår mellan dig och ett företag som du har köpt något från. Om det är något som du inte håller med om är det därför viktigt att du tar upp det med företaget i fråga.

Även om ärendet redan har gått till Kronofogden finns det möjlighet att överklaga. Ta då upp det med Kronofogden så att eventuella fel kan rättas till. En felaktig betalningsanmärkning kan nämligen plockas bort.

Hur länge ligger en betalningsanmärkning kvar?

Om du får en betalningsanmärkning ligger den normalt sett kvar i tre år hos företaget som gör kreditupplysning. Det innebär att om du har haft en betalningsanmärkning de senaste tre åren kommer den långivare som du vill öppna ett kreditkonto hos att se det.

Om det däremot är en betalningsanmärkning som handlar om att du misskött en kontokortskredit ligger den bara kvar i två år. Om det har gått så långt att du har fått göra en skuldsanering ligger den uppgiften kvar i systemet i fem år.

Ansök om kreditkonto trots betalningsanmärkningar

Ansök om kreditkonto trots betalningsanmärkningar

Om du vill öppna kreditkonto trots att du har betalningsanmärkningar finns det flera valmöjligheter. En del utgivare av kreditkonto godtar nämligen att du har vissa betalningsanmärkningar. Det går inte att säga exakt hur många betalningsanmärkningar som accepteras eftersom varje långivare gör en individuell bedömning.

Om din ekonomi i övrigt är god, t.ex. om du har en regelbunden och bra inkomst och kanske äger en bostad kan långivaren kanske tolerera att du har fler betalningsanmärkningar. Det finns en uppgift om att vissa långivare hur som helst inte accepterar mer än sex betalningsanmärkningar.

Har du betalningsanmärkningar så innebär det en högre risk för långivaren. Därför är det troligt att det belopp som beviljas för ditt kreditkonto blir lägre än om du inte hade haft några betalningsanmärkningar. Det är också sannolikt att räntan på krediten blir högre.

Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men ...
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...