Hos Moank kan du skaffa dig ett kreditkonto, fast de namnger krediten som ”kontokredit” från 5 000 till 50 000 kronor som du kan använda när du vill. Räntan sätts individuellt och ligger på mellan 9,9 och 22,9 procent. Du betalar bara ränta för de pengar du tar ut och kontot är helt avgiftsfritt. Därför fungerar det utmärkt som en extra ekonomisk buffert.

 

Sammandrag betyg:
 • Lånevillkor
 • Återbetalning
 • Vem kan få lån?
 • Ränta
 • Avgifter
 • Kundtjänst & Support
 • Sammanfattning och vårt betyg
4.6

Totalt betyg:

Moank logo

 

Lånevillkor

Moank har kreditkonton från 5 000 kronor till 50 000 kronor. När du fått din kredit godkänd loggar du in på ditt konto hos Moank och gör en överföring till ditt bankkonto. Du kan välja att ta ut hela krediten eller bara en del av den. Detta är en viktig skillnad mot till exempel privatlån och snabblån där pengarna betalas ut som en klumpsumma till ditt bankkonto. Med Moanks kreditkonto tar du bara ut exakt så mycket som du behöver!

Betyg: 5 av 5

 

Återbetalning

Återbetalningen är flexibel. Det innebär att du själv kan bestämma hur snabbt du ska betala tillbaks de pengar som du lånat. Moank kräver bara att du betalar ett litet minimibelopp varje månad. Hur mycket det är beror på hur mycket pengar du tagit ut.

Till skillnad från många andra kreditkonton krånglar Moank inte med några procentsatser utan har fasta minimibelopp för olika grader av kreditutnyttjande. Om du t.ex. tar ut upp till 5 000 kronor är minimibeloppet att betala per månad 200 kronor. Tar du ut mellan 20 000 och 25 000 kronor så är minibeloppet 1 000 kronor och tar ut mellan 45 000 och 50 000 kronor är minimibeloppet 2 000 kronor per månad.

Hela 2 000 kronor som ska betalas om man utnyttjar hela krediten känns ganska mycket, visst, minimibeloppet minskar ned till 1 800 kr när man kommer under 45 000 kr i kredit, men ändå känns det lite mycket.

Betalning sker via autogiro den 28:e varje månad, månadsavi skickas ut via e-post den 15:e varje månad.

Betyg: 4 av 5

 

Vem kan få lån?

Moank har generösa villkor för vem som kan få en onlinekredit. Det krävs att du är minst 20 år gammal och tjänar minst 150 000 kronor per år. Moank godtar upp till två betalningsanmärkningar, men du får inte ha haft någon skuld hos Kronofogden de senaste 12 månaderna. Dessutom måste du vara folkbokförd i Sverige och ha Mobilt BankID.

När du ansöker om en kontokredit gör Moank en kreditupplysning med UC och en med Creditsafe. Denna långivare understryker att man är måna om att bara bevilja en kredit om de ser att du har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaks den.

Dock får Moank inte toppbetyg på denna punkt eftersom det endast går att göra en ansökan via Mobilt BankID.

Betyg: 4 av 5

 

Ränta

Du betalar bara ränta när du utnyttjar krediten. Räntan sätts individuellt, vilket innebär att din ekonomiska situation och din kreditvärdighet påverkar hur krediten kostar. Det är ganska ovanligt bland kreditkonton att tillämpa individuell räntesättning. Om du har en någorlunda god ekonomi är det bara en fördel eftersom det innebär att du kan få en lägre ränta.

För närvarande är den lägsta räntan 9,9 procent och den högsta räntan är 22,9 procent, den effektiva räntan kommer att ligga mellan 10,4 till 25,5 procent. Det innebär att Moank har en mycket konkurrenskraftig prissättning jämfört med många andra kreditkonton på marknaden. Även om du skulle få betala maxräntan är den lägre än hos de flesta av konkurrenterna!

En kul finess är att det finns två sätt att sänka räntan ytterligare på. I takt med att du betalar tillbaks ditt lån och om du betalar i tid sänker Moank din ränta för att belöna dig. Dessutom kan du samla poäng genom att utföra olika aktiviteter som Moank erbjuder dig att göra. Poängen kan du använda för att sänka räntan på kreditkontot.

Betyg: 5 av 5

 

Avgifter

En stor styrka hos Moank är att det inte finns några som helst avgifter för deras kreditkonton. Medan många onlinekrediter åtminstone tar ut en uppläggningsavgift har Moank valt att endast ta ut ränta för de pengar du lånar. Det gillar vi! Det här gör att Moank är ett utmärkt val för dig som vill ha en extra buffert i ekonomin. Du kan ansöka om ett kreditkonto och låta krediten ligga oanvänd till dess att du behöver ett extra tillskott en viss månad. Du betalar med andra ord inte ett öre förrän du tar ut pengar.

Exempel:

Låt oss anta att du tar ut 15 000 kronor från din kontokredit. Vi antar att din ränta är 14,7 procent och att du betalar tillbaks hela skulden inom 12 månader. Moank tar inte ut några avgifter. Du betalar 1 352 kronor per månad och den totala summan blir då 16 221 kronor. Din totala kostnad för lånet blir 1 221 kronor. Den effektiva räntan landar på 15,7 procent.

Betyg: 5 av 5

 

Kundtjänst & Support

Kundtjänsten har öppet vardagar mellan 09:00 och 17:00. Det är inte öppet på kvällar och helger, även om själva timmarna supporten har öppet känns bra så kan det ändå bli lite problematik för de som jobbar dagtid.

Ett par timmars öppet på kvällstid, åtminstone några kvällar i veckan, skulle betyda mycket för en del kunder och eventuella kunder. Du kan nå Moank via e-post, telefon och chatt. Det finns en avdelning för frågor och svar på hemsidan, vilket är bra.

Moank har som ambition att erbjuda ekonomisk rådgivning via sin hemsida. Man utlovar fyra funktioner i framtiden – oklart exakt när. Vi förväntar oss ett budgetverktyg, onlinekurser, en quiz om privatekonomi och ett verktyg där du kan se hur du kan påverka din ränta. Tills detta är klart uppmanar Moank sina kunder att de gärna får prata om sin privatekonomi med någon av deras ekonomikonsulter.

Betyg: 4 av 5

 

Sammanfattning och vårt betyg

Moank gör ett seriöst intryck och skiljer sig på flera sätt från många av konkurrenterna. Räntan är relativt låg och sätts individuellt. Om du har en någorlunda god ekonomi kan du troligtvis se fram emot en ganska låg ränta.

I värsta fall blir räntan 22,9 procent, vilket även det är betydligt lägre än de flesta om inte alla andra kreditkonton (när detta skrivs så finns det bara ett annat kreditkonto, även de med individuell ränta, som kan erbjuda krediter under 22,9%). Du kan själv sänka räntan, bland annat genom att sköta dina betalningar.

Att det inte finns några som helst avgifter tycker vi är ett stort plus med Moank. Det gör att kreditkontot lämpar sig utmärkt som en extra ekonomisk buffert. Behöver du låna pengar en vacker dag för du bara över önskad summa till ditt bankkonto. Innan dess kostar det alltså inget!

Några få småsaker tycker vi kunde vara bättre, exempelvis öppettider på kundtjänsten och att man kan enbart ansöka genom Mobilt BankID, har man BankID på en laptop eller stationär dator så går det inte (Nej, det är inte exakt samma sak, samma företagsgrupp men det är två olika slags mjukvara). Dock är Moank så pass bra överlag att de ändå får ett toppbetyg av oss!

I vårt tycke känns Moanks kontokredit klockren. Låg ränta, inga avgifter och tydliga villkor.

Vårt betyg: 5 av 5

 

Fördelar med Moank

 • Kredit mellan 5 000 och 50 000 kronor
 • Låg och individuellt satt ränta
 • Inga avgifter
 • Du kan själv sänka räntan ytterligare
 • Låna trots betalningsanmärkningar

 

Nackdelar med Moank

 • Ingen utbetalning på kvällar och helger
 • Ansökan kan endast göras med Mobilt BankID

 

Villkor för att få öppna ett kreditkonto:

 • 20 år
 • Minst 150 000 kronor i inkomst per år
 • Max 2 stycken betalningsanmärkningar
 • Ingen skuld hos Kronofogden de senaste 12 månaderna
 • Folkbokförd i Sverige
 • Mobilt BankID

 

Om Moank

Moank erbjuder kreditkonton och privatlån. Företaget ingår i CMI Group, ett investmentbolag som investerar i små- och medelstora svenska bolag. Moank har som målsättning att kunna erbjuda lån till bra villkor med den moderna teknikens hjälp.

Denna långivare understryker vikten av personligt anpassade produkter. Därför utvecklar Moank ständigt sina tjänster. Ambitionen är att kunna erbjuda ekonomisk rådgivning vid sidan av sina lån.


Merax

Merax – Omdöme och betyg

Merax erbjuder kreditkonton från 3 000 till 30 000 kronor. Det är en flexibel kredit som du kan ...
Credway

Credway – Omdöme och betyg

Credway har kreditkonto från 1 000 upp till 30 000 kronor. Du betalar bara ränta för den kredit som du ...
Pluskan

Pluskan – Omdöme och betyg

Hos Pluskan kan du öppna ett kreditkonto och låna mellan 5 000 och 30 000 kronor helt utan avgifter. Räntan ...
Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men ...
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...