Merax erbjuder kreditkonton från 3 000 till 30 000 kronor. Det är en flexibel kredit som du kan utnyttja helt eller delvis – beroende på hur mycket du behöver låna för tillfället. Prissättningen är okomplicerad. Årsräntan är 25,95 procent och det tillkommer inga avgifter. Merax är en av våra favoriter!

Uppdaterat 2020-08-04 (med reservation för eventuella fel av oss eller långivare)

Sammandrag betyg:
 • Lånevillkor
 • Återbetalning
 • Vem kan få lån?
 • Ränta
 • Avgifter
 • Kundtjänst & Support
 • Sammanfattning och vårt betyg
4.6

Totalt betyg:

Merax logo

Räkneexempel: Representativt exempel är en kredit på 20 000 kronor som återbetalas med lika stora månatliga belopp under 12 månader. Uppläggningsavgift är 0 kronor och aviavgifter är 0 kronor. Nominell bunden årsränta är 25,95 % och den effektiva årsräntan blir 29,3 %. Månadskostnaden kommer att vara 1 910 kronor och du kommer totalt att ha betalat 22 920 kronor (1 910 kronor x 12 månader) när krediten är återbetalad. Detta innebär en kostnad för krediten som uppgår till 2 920 kronor.

 

Lånevillkor

Merax erbjuder flexibla krediter online på mellan 3 000 och 30 000 kronor. När du öppnar ett kreditkonto hos Merax väljer du själv hur mycket pengar du ska ta ut. Det går också bra att öppna ett kreditkonto utan att göra några uttag. Därför fungerar Merax utmärkt som en extra ekonomisk buffert.

Ansökan görs med hjälp av BankID eller Mobilt BankID, det går även att söka genom att skicka in en “vidimerad kopia på en i Sverige giltig identitetshandling”. Kan nämnas att under “Vanliga frågor” så anges det endast BankID som underskift och identifiering, på själva ansökan finns dock fler valmöjligheter.

Vi tycker verkligen om att de erbjuder flera valmöjligheter när man ska skriva under, det är inte alls ovanligt att det enda valet är Mobilt BankID (vilket inte är exakt samma som BankID), här får Merax ett extra “plus i kanten”.

Betyg: 5 av 5

 

Återbetalning

När du utnyttjar onlinekrediten kan du betala tillbaks lånet i valfri takt. Varje månad måste du bara betala ett minimibelopp som motsvarar 500 kronor eller 5 procent av återstående skuld (det belopp som är högst), samt ränta för perioden.

Detta skapar stor flexibilitet – betala mer när du har möjlighet och mindre när du behöver lägga pengarna på något annat.

I samband med ansökan så ansöks även autogiro, betalning sker den 26:e baserat på hur stor del av krediten som var utnyttjat den 14:e samma månad.

Betyg: 5 av 5

 

Vem kan få lån?

För att få en kontokredit hos Merax måste du tjäna minst 150 000 kronor per år, tidigare 200 000 kr men de har sänkt till 150 000 kr. Det finns långivare med lägre gräns men Merax får (efter sänkningen) klart godkänt.

Du kan få ett kreditkonto hos Merax även om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Det viktiga är att du inte har någon skuld hos Kronofogden. Dessutom måste du vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer. Merax gör sina kreditupplysningar via UC.

Flera olika möjligheter att “skriva under” känns seriöst, se detaljer ovan under “Lånevillkor”

Betyg: 5 av 5

 

Ränta

Vi uppskattar Merax enkla prissättning. Alla som vill öppna ett kreditkonto erbjuds samma ränta. Årsräntan är för närvarande 25,95 procent och den effektiva räntan blir 29,30 procent.

Räntan “känns ok” för ett kreditkonto, många ligger högre, dock så finns det långivare som har några procent mindre, därför blir det inte toppbetyg utan “bara” 4 av 5 i betyg.

Betyg: 4 av 5

 

Avgifter

Till skillnad från många av konkurrenterna tillkommer det inte några avgifter, inte ens aviavgift. Det gör att Merax gärna kan användas som en reserv för oförutsedda utgifter eller som ett alternativ till kreditkort. Din kredit kostar pengar först när du använder den.

Exempel:

Låt oss anta att du lånar 20 000 kronor och väljer att betala tillbaks skulden under 12 månader med samma belopp varje månad. Då blir den effektiva årsräntan 29,30 procent. Månadskostnaden blir 1 910 kronor. Totalt kommer du att ha betalat tillbaks 22 920 kronor. Din kostnad för kreditkontot blir därför 2 920 kronor.

Betyg: 5 av 5

 

Kundtjänst & Support

Merax kundtjänst har öppet på vardagar mellan 09:00 och 12:00, vilket är i det kortaste laget. Många av Merax konkurrenter har öppet hela dagen. Vissa har även öppet på kvällar och helger.

De korta öppettiderna innebär att det inte går att få lån godkända på kvällar och helger. Ändå brukar de flesta lån kunna beviljas inom en bankdag, vilket lär vara tillräckligt snabbt för de flesta och snabbare än för nästan alla privatlån.

Merax mycket tydlig information om priser och villkor direkt på hemsidan. Dessutom finns det en avdelning med vanliga frågor, vilket gör att de flesta aldrig behöver kontakta kundtjänst.

Betyg: 3 av 5

 

Sammanfattning och vårt betyg

Merax gör ett mycket gott intryck. Deras flexibla krediter passar för både små och mellanstora behov. Du kan få en kredit på upp till 30 000 kronor som du kan utnyttja direkt eller vid behov.

Vi uppskattade särskilt de mycket enkla lånevillkoren. Alla får samma ränta och den är lägre än hos de flesta andra kreditkonton. Dessutom tillkommer inga som helst avgifter – inte ens en uppläggningsavgift! Det gör Merax till en av våra favoriter bland onlinekrediter.

Att de har sänkt kravet på årsinkomsten till 150 000 kr är väldigt bra. Även om många personer inte klarar den inkomstgränsen så är det ändå detta krav tillräckligt lågt för att flertalet ska kunna få ett lån. Dessutom godtar man betalningsanmärkningar. Merax accepterar inte medsökande utan du måste själv uppfylla alla villkoren.

Allt som allt är Merax en onlinekredit som vi varmt rekommenderar. Räntan är tillräckligt låg, det finns inga avgifter och villkoren är tydliga. Merax passar bra till såväl tillfälliga utgifter som för en säkerhetsbuffert i din ekonomi.

Vi ger dem toppbetyg!

Betyg: 5 av 5

 

Fördelar med Merax

 • Kredit mellan 3 000 till 30 000 kronor
 • Ansökan/underskrift kan ske på flera olika vis
 • Låna med betalningsanmärkningar
 • Alltid samma ränta
 • Inga avgifter

 

Nackdelar med Merax

 • Ingen utbetalning på kvällar eller helger
 • Kundtjänsten har begränsade öppettider

 

Villkor för att få öppna ett kreditkonto:

 • Du ska ha fyllt 18 år
 • Minst 150 000 kronor i inkomst per år
 • Ingen skuld hos Kronofogden
 • Folkbokförd i Sverige
 • Svenskt personnummer
 • BankID, Mobilt BankID eller via inskickat dokument

Ansök!

 

Om Merax

Merax ingår i lånebolaget Brixo AB. Brixo har erbjudit lån sedan 2014. Själva tjänsten Merax har funnits sedan 2017. Tanken bakom detta kreditkonto är att erbjuda marknadens mest prisvärda lån där betalningsanmärkningar godtas.

Man strävar efter transparens och att du som kund alltid ska veta vad lånet kommer att kosta. Medan många långivare gör reklam för billiga lån blir kostnaden ofta mycket högre i slutändan. Detta är något som Merax tycker att du som lånar inte ska behöva acceptera.


[ninja_tables id=”500″]
Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men ...
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...