Med alla kreditkonton uppstår en räntekostnad på den del av krediten som utnyttjas. Men vilka andra kostnader finns? Är det viktigt att jämföra dem? Ja, i alla fall för de som vill hålla nere totalkostnaden.

Den kostnad som de flesta förknippar med ett kreditkonto är räntan. Det är även räntan som många väljer att jämföra för att hitta det billigaste alternativet. Men ett kreditkonto kan ha betydligt fler kostnader. I vissa fall blir dessa till och med högre än räntekostnaden.

Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgift är en startavgift som uppstår för att krediten ska registreras och därefter kunna utnyttjas. Visserligen är det bara en engångsavgift men det innebär därmed att man betalar för att få tillgång till en kredit som sedan skapar räntekostnad och eventuellt andra avgifter när den utnyttjas.

Ex: Säker Finans har en månadsränta på 3,25 %. Men utöver räntan betalas även en uppläggningsavgift på 395 kr och därefter 35 kr i månaden för avisering.

Ränta

Alla kreditkonton har en räntekostnad som uppstår på utnyttjat belopp. Ett kreditkonto fungerar därmed på samma sätt som ett kreditkort (men utan räntefri period). När en summa tas ut från krediten uppstår räntekostnad fram till att återbetalning skett.

Räntan varierar från knappt 10 % upp till ca 40 %. Är den effektiva räntan över 30 % klassas den som högkostnadskredit och det ska då markeras tydligt med både text och varningstriangel.

Framförallt är det låntagare med betalningsanmärkning som får vända sig till dessa dyrare krediter. Bland de långivare som inte tar UC och tillåter betalningsanmärkningar är flertalet högkostnadskrediter även om det finns undantag.

Ex: Merax erbjuder kontokredit trots betalningsanmärkning. De tar kreditupplysning hos UC och har enbart räntan som kostnad. Då räntan är 25,95% klassas det inte som högkostnadskredit.

Administrationsavgift

Administrationsavgift kan tas ut per månad som krediten är öppen. Detta oavsett hur stor del av krediten som utnyttjas. En del kreditgivare tar en fast avgift varje månad, andra ingen avgift alls. Ytterligare ett alternativ är att en mindre summa tas i avgift om pengarna får dras via autogiro och högre avgift om betalning sker via faktura.

Ex: Monetti (högkostnadskredit) tar 15 kr i administrationsavgift om betalning sker via autogiro. I annat fall 45 kr. 

Uttagsavgift

Efter att ett kreditkonto beviljats behöver uttag manuellt ske från krediten. Man väljer därmed själv hur stort belopp av den totala krediten som ska betalas ut till bankkontot. Vid detta tillfälle kan en uttagsavgift uppstå. En fördel med kontokrediter är att dess flexibilitet dvs. att man kan ta ut pengar vid flera tillfällen och ha en öppen tillgänglig kredit. Men med uttagsavgift försämras denna flexibilitet rejält.

Ex: Varje uttag som sker från GFMoney´s kreditkonto kostar 49 kr. De tar även uppläggningsavgift och aviavgift.

Fördelaktigt att välja utan avgifter

Fördelaktigt att välja utan avgifter

Med flera olika avgifter kan det bli svårt att få överblick på vad krediten egentligen kostar. Detta inte minst om krediten skapar kostnader bara genom att den är öppen. Generellt rekommenderas därför kreditkonton utan avgifter och enbart räntekostnad. De kreditkonton som listas på vår startsida passar in i denna kategori.

Ex: Merax har varken aviavgift, uttagsavgift, uppläggningsavgift eller månadsavgift. Det som betalas är helt enkelt räntan som är 25,95 % och då blir den effektiva räntan 29,30 %.

Skapar höga kostnader vid små krediter

Efter att högkostnadskreditlagen infördes i Sverige (2018) får den nominella räntan inte vara högre än ca 40 % (40 % + gällande referensränta) på lån och onlinekrediter. Men utöver räntan kan alltså flera olika avgifter tas ut. Som låntagare är det därför viktigt att granska avgifterna.

Framförallt om kreditnivån väljs på ett lägre belopp kommer kostnaderna bli väldigt höga i förhållande till räntan.

Ex: Teckna ett kreditkonto hos GFMoney på 2000 kr och ta ut pengarna direkt. Återbetalas de inom en månad blir räntekostnaden 164 kr. Men med uppläggningsavgift, aviavgift och uttagsavgift betalas totalt 404 kr i avgifter. Totalkostnaden blir 568 kr vilket alltså motsvarar en effektiv ränta på över 100 %.

Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men ...
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...