Många undrar om man kan få ett SMS-lån utan kreditprövning.

Nu när det dessutom finns en möjlighet att ansöka om ett kreditkonto uppstår frågan vad som är bäst. Om jag vill undvika UC, ska jag då hellre ansöka om kreditkonto eller ett SMS-lån?

SMS-lån eller kreditkonto – vad är skillnaden?

Vi kan kalla både SMS-lån och kreditkonto för snabblån.

Bägge typen av lån är enkla och går snabbt att skaffa sig. Den främsta skillnaden är hur lånet betalas ut. Ett SMS-lån betalas ut till ditt konto strax efter att det beviljats. Ett kreditkonto å andra sidan innebär att du har möjligheten att föra över pengar till ditt bankkonto när du behöver pengarna. Det blir som en slags reserv eller buffert. Om du inte behöver pengarna för tillfället betalar du heller ingen ränta. För SMS-lånet betalar du ränta från dag ett.

Dessutom kan det finnas skillnad i villkoren. Maxgränsen för SMS-lån är ofta lite lägre än för ett kreditkonto samtidigt som de bägge typerna av lån har en betydligt lägre maxgräns än till exempel privatlån. Räntan kan också skilja sig åt.

Jämförelse kreditkonto vs SMS-lån

Hur fungerar UC och finns det några anledningar att undvika det?

UC är namnet på det största och vanligaste kreditprövningsföretaget i Sverige.

Det finns fler bolag, men UC är vanligast generellt sett. Det ägs av storbankerna och används flitigt för kreditprövningar. Som regel behöver du som låntagare inte bekymra dig över att en kreditprövning görs. Kreditprövningar görs till höger och vänster, exempelvis om du ska teckna ett telefonabonnemang, hyra en bostad eller köpa en TV på avbetalning.

Däremot kan vi nämna två scenarios när du kanske vill undvika UC. Det ena är om du är på väg att ansöka om ett större lån, t.ex. ett bolån och vill vara 100 procent säker på att dina chanser är optimerade för att du ska få bästa ränta på lånet. Det är inte säkert att banken ger dig en högre ränta bara för att du ansökt om ett kreditkonto eller ett SMS-lån, men det kan kännas onödigt att besudla kreditupplysningen.

Det andra fallet är om du ansökt om flera lån den senaste tiden. Det minskar sannolikt dina chanser för att ett lån ska bli beviljat. I sådana fall kan det vara intressant att ansöka via en långivare som använder ett annan kreditprövningsbolag än UC.

Jämförelse kreditkonto vs SMS-lån

Då ska vi ta och jämföra vad som är bäst om man vill ta ett lån utan att en kreditprövning genom UC görs. Kreditkonto eller SMS-lån? Det är frågan.

När vi tittar på de största långivarna för kreditkonto hittar vi totalt elva stycken. Av dessa är det faktiskt bara en som använder sig av UC. Övriga använder antingen Creditsafe eller Bisnode för att göra kreditupplysningen.

Det finns många flera bolag som erbjuder SMS-lån. Vi hittade totalt 25 bolag som är någorlunda ok. Otroligt nog är det inte ett enda av dessa bolag som gör kreditprövning via UC!

Slutsats

Det är en mycket jämn match mellan kreditkonto och sms-lån när det gäller antalet alternativ för dig som vill ansöka om lån utan UC. Faktum är att det bara är två bolag bland dem som vi visar som gör sin kreditprövning via UC. Det innebär att med hänsyn till kreditprövningen spelar det ingen som helst roll om du väljer kreditkonto eller SMS-lån.

  • Istället bör du titta på de övriga villkoren, som till exempel ränta och avgifter, återbetalningstid och storleken på lånet.
  • Om det är en buffert du är ute efter, ja då är det bara kreditkontot som kan bli aktuellt.

Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men ...
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...