Många undrar om man kan få ett SMS-lån utan kreditprövning.

Nu när det dessutom finns en möjlighet att ansöka om ett kreditkonto uppstår frågan vad som är bäst. Om jag vill undvika UC, ska jag då hellre ansöka om kreditkonto eller ett SMS-lån?

Kreditkonton och SMS/Snabblån som inte använder UC:

Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
KontantfinansLån / Snabblån

✔️ 3 000 – 20 000 kr
✔️ Ränta: 25,95%

✔️ Ålder: 18 - 70 år
✔️ Kreditupplysning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Ok
Grundvillkor: Minst 18 år gammal och en årsinkomst på minst 150 000 kr. Svenskt personnummer och folkbokförd i Sverige. Inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Vid eventuell sen betalning av lånet så tillkommer påminnelseavgift.

Utbetalning: Låneansökan behandlas inom 24 timmar. Utbetalning sker direkt efter att ansökan beviljats och pengarna finns på ditt konto samma dag eller senast dagen efter.
✔️ Upp till två betalningsfria månader per år✔️ Ansök med BankID✔️ Betyg TrustPilot: 4,5 av 5
AnsökRepresentativt exempel är ett lån på 15 000 kronor som återbetalas under 60 månader. Uppläggningsavgift är 0 kronor och aviavgifter är 60 x 0 = 0 kronor. Nominell bunden årsränta är 25,95% och den effektiva årsräntan blir 29,3 %. Månadskostnaden kommer att vara 449 kronor och du kommer totalt att ha betalat 26 940 kronor (449 kronor x 60 månader) när lånet är återbetalat. Detta innebär en kostnad för krediten som uppgår till 11 940 kronor.
Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
FrogtailLån / Snabblån

✔️ 5 000 – 40 000 kr
✔️ Ränta: 26,00%

✔️ Ålder: minst 18 år
✔️ Kreditupplysning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Ok
Grundvillkor: Du är över 18 år och har en taxerad inkomst, samt att du är folkbokförd i Sverige och saknar skuldsaldo hos Kronofogden.

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Ok, påminnelseavgift får du betala om du är sen att betala fakturan.

Utbetalning: Godkänts låneansökan vardag före 13.00 så görs överföring till ditt konto mellan 15.00 - 17.00 samma dag. Godkänts ansökan efter 13.00 betalas pengarna ut nästkommande bankdag.
✔️ Ansök med BankID✔️ Betyg TrustPilot: 4,7 av 5
AnsökPrisexempel: Låna 20 000 kr med återbetalningstid på 3 år och nominell bunden ränta på 26%. Uppläggningsavgift 0 kr, administrationsavgift 0 kr, effektiv ränta 29,3%, totalt att återbetala 28 873 kr (802 kr per månad i 36 månader).
Kreditgivare:Kreditbelopp och ränta:ÅlderUC & Betalningsanmärkning:
MonaraKreditkonto / kontokredit

✔️ 1 000 – 30 000 kr
✔️ Ränta: 26,50%

✔️ Ålder: 20 - 65 år
✔️ Kreditupplysning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Nej
Grundvillkor: Mellan 20 till 65 år och Folkbokförd i Sverige. Inga betalningsanmärkningar eller ärenden hos kronofogden samt en stadig månadsinkomst

Inga avgifter, du betalar enbart ränta! Avgifter vid försenad betalning kan självklart tillkomma.

Utbetalning: Direktutbetalning till storbankerna (Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken & Danske Bank), oftast inom 5 minuter. Till andra banker sker överföringen oftast nästkommande bankdag.
✔️ Besked direkt✔️ Ansök med BankID
AnsökRäkneexempel: Lägsta månadsbetalning: 750 kr kr (inkl. amortering och ränta). Årsränta: 26,50% f.n. (2,21% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 15 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala 17 239 kr (1 437 kr per månad). Effektiv årsränta: 29,97%.

Lista uppdaterat 2020-08-04 (med reservation för eventuella fel av oss eller långivare)

SMS-lån eller kreditkonto – vad är skillnaden?

Vi kan kalla både SMS-lån och kreditkonto för snabblån.

Bägge typen av lån är enkla och går snabbt att skaffa sig. Den främsta skillnaden är hur lånet betalas ut. Ett SMS-lån betalas ut till ditt konto strax efter att det beviljats. Ett kreditkonto å andra sidan innebär att du har möjligheten att föra över pengar till ditt bankkonto när du behöver pengarna. Det blir som en slags reserv eller buffert. Om du inte behöver pengarna för tillfället betalar du heller ingen ränta. För SMS-lånet betalar du ränta från dag ett.

Dessutom kan det finnas skillnad i villkoren. Maxgränsen för SMS-lån är ofta lite lägre än för ett kreditkonto samtidigt som de bägge typerna av lån har en betydligt lägre maxgräns än till exempel privatlån. Räntan kan också skilja sig åt.

Jämförelse kreditkonto vs SMS-lån

Hur fungerar UC och finns det några anledningar att undvika det?

UC är namnet på det största och vanligaste kreditprövningsföretaget i Sverige.

Det finns fler bolag, men UC är vanligast generellt sett. Det ägs av storbankerna och används flitigt för kreditprövningar. Som regel behöver du som låntagare inte bekymra dig över att en kreditprövning görs. Kreditprövningar görs till höger och vänster, exempelvis om du ska teckna ett telefonabonnemang, hyra en bostad eller köpa en TV på avbetalning.

Däremot kan vi nämna två scenarios när du kanske vill undvika UC. Det ena är om du är på väg att ansöka om ett större lån, t.ex. ett bolån och vill vara 100 procent säker på att dina chanser är optimerade för att du ska få bästa ränta på lånet. Det är inte säkert att banken ger dig en högre ränta bara för att du ansökt om ett kreditkonto eller ett SMS-lån, men det kan kännas onödigt att besudla kreditupplysningen.

Det andra fallet är om du ansökt om flera lån den senaste tiden. Det minskar sannolikt dina chanser för att ett lån ska bli beviljat. I sådana fall kan det vara intressant att ansöka via en långivare som använder ett annan kreditprövningsbolag än UC.

 

Jämförelse kreditkonto vs SMS-lån

Då ska vi ta och jämföra vad som är bäst om man vill ta ett lån utan att en kreditprövning genom UC görs. Kreditkonto eller SMS-lån? Det är frågan.

När vi tittar på de största långivarna för kreditkonto hittar vi totalt elva stycken. Av dessa är det faktiskt bara en som använder sig av UC. Övriga använder antingen Creditsafe eller Bisnode för att göra kreditupplysningen.

Det finns många flera bolag som erbjuder SMS-lån. Vi hittade totalt 25 bolag som är någorlunda ok. Otroligt nog är det inte ett enda av dessa bolag som gör kreditprövning via UC!

 

Slutsats

Det är en mycket jämn match mellan kreditkonto och sms-lån när det gäller antalet alternativ för dig som vill ansöka om lån utan UC. Faktum är att det bara är två bolag bland dem som vi visar som gör sin kreditprövning via UC. Det innebär att med hänsyn till kreditprövningen spelar det ingen som helst roll om du väljer kreditkonto eller SMS-lån.

  • Istället bör du titta på de övriga villkoren, som till exempel ränta och avgifter, återbetalningstid och storleken på lånet.
  • Om det är en buffert du är ute efter, ja då är det bara kreditkontot som kan bli aktuellt.

Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kreditkonton och snabblån som godkänner betalningsanmärkningar: Vi har INTE tagit med högkostnadskrediter eller långivare som använder fasta avgifter! ...
Läs hela artikeln ..
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Läs hela artikeln ..
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...
Läs hela artikeln ..