Flexibelt, enkel budget och smidig återbetalning? Eller dyrt med många krångliga avgifter? Synen på kreditkonton går något isär – vilket främst beror på hur du hanterar skulder och krediter. Här presenteras fördelar och nackdelar med kreditkonto. När är kreditkonto bäst – och när ska lån väljas?

Ränta

Merax (som vi rekommenderar) har årsränta på 25,95 %. Detta medan Frogtail (lån) maximalt ger 26 % i ränta. Räntenivån mellan de två olika låneformerna är alltså ofta på samma nivå. Men ändå kan kontokrediten bli dyrare i längden – Se rubriken ”Återbetalning”.

Andra avgifter

Lån kan ha uppläggningsavgift och aviavgift utöver räntan. Däremot är det relativt ovanligt med aviavgiften så länge som autogiro eller E-faktura väljs.

Ofta fler avgifter på kontokrediter

De ”sämre” kontokrediterna har både uppläggningsavgift, aviavgift oavsett betalningsmetod, samt uttagsavgift.

Svårare att jämföra effektiva räntor

Att jämföra effektiv ränta på olika lån är enkelt – så länge som lånen är på samma belopp och amorteringstid. Men att jämföra effektiv ränta på kreditkonton är betydligt svårare. Detta just eftersom det kan förekomma uttagsavgift och återbetalningen kan ske mer flexibelt.

Kreditkonto eller lån?

Återbetalning

På ett lån sker återbetalning med samma summa varje månad. Låntagaren vet i förväg vad som krävs och förväntas anpassa sin ekonomi så att lånet kan återbetalas utifrån vald amorteringstid.

Flexibelt på kontokrediten

Med en kontokredit är istället återbetalningstiden mycket flexibel. Likt upplägget med ett kreditkort betalas en valfri summa varje månad. Däremot finns alltid krav på ett specifikt lägsta belopp vilket därmed anges på fakturan.

Kan bli dyrare i längden

Även om kontokrediten ofta har lägre ränta så kan det bli dyrare i längden. Detta utifrån att många lockas till att betala ”lägsta månadsbelopp” när fakturan kommer. Istället för att anpassa ekonomin till förutbestämd summa (som med lån) så anpassas återbetalningssumma månad efter månad efter ekonomin.

Med denna lösning skjuts ofta betalningar på framtiden och krediten kan bli mycket dyr.

Tillgänglighet

Någon dag efter att ett lån tecknas betalas pengarna ut. Därefter förväntas summan återbetalas utifrån förutbestämd amorteringstid. Hela summan blir alltså tillgänglig någon dag efter att lånet beviljats och när summan är återbetald bryts avtalet mellan parterna.

En kontokredit ger alltid tillgång till pengar

Efter att en kontokredit tecknats väljs hur stort belopp som ska betalas ut. Det är enbart detta belopp som skapar räntekostnad. Personen som har krediten kan därmed exempelvis ha en kontokredit på 30 000 kr utan att utnyttja en enda krona. Krediten är öppen och tillgänglig – men kostar inget förrän pengar tas ut.

Här finns en stor likhet med kreditkort. Det finns en kredit som maximalt kan utnyttjas upp till ett belopp. Så fort pengar återbetalas ökas tillgänglig kredit att ta ut när det behövs. Men detta skapar även en situation då personen ”alltid” har tillgång till pengar.

Hantering av krediten är avgörande

Kontokredit är generellt bättre – förutsatt att fokus enbart läggs att krediten är flexibel och förutsatt att den återbetalas snabbt. Men det krävs att personen kan hantera att ha en öppen kredit och inte lockas att utnyttja den om och om igen.

Lån är bättre för de som vill ha en tydlig månadskostnad och lite ”press” på att verkligen återbetala över planerad tid.

Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men ...
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...