Sommaren är här och därmed semestertiderna. Det är en period på året som svensken lånar extra mycket för att kunna unna sig en lite bättre ledighet.

Enligt SVT har antalet lån för konsumtion ökat med runt 7 procent per år sedan 2016. Särskilt inför sommaren är det många som tar ett lån för att kunna finansiera semestern, enligt SVT. Men det gäller att tänka smart, annars kan det bli dyrt i slutändan.

Planera rätt

Det är viktigt att planera sommaren rätt för att inte dra på sig för stora lån. Kostnaderna för semestern bör ses som vilken annan utgift under året som helst. Gör en budget och planera hur mycket semestern får kosta.

Självklart är det helt OK att låna en slant för att kunna unna sig det lilla extra, men det måste göras med omdöme. Då är det viktigt att räkna på vad lånet kostar och vara beredd på att det blir en utgift varje månad under ett tag.

Sol och bad under semestern

Kreditkonton fungerar bra som buffert

Många väljer att öppna ett kreditkonto som en buffert under resan, en slags säkerhet. En av fördelarna med en sådan kredit är att pengarna inte automatiskt kommer in på bankkontot. Istället för du över pengarna själv när du behöver dem och inte mer än vad du behöver.

På så vis håller du storleken på lånet nere. Ifall du väljer en bra långivare som till exempel Moank eller Merax har kontokrediten inga fasta avgifter och räntan blir hanterbar.

Vad är en betalningsanmärkning?

Öppna kreditkonto trots betalningsanmärkning

Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har en betalningsanmärkning? Ja, det går ofta riktigt bra, men ...
Räkna på vad du behöver för kreditnivå

Storleken på kreditkontot

När du ska teckna ett kreditkonto är en av frågorna som du behöver ställa dig hur stor kredit ...
Din UC ändras med tiden

Öppna kreditkonto utan UC

Funderar du på att öppna ett kreditkonto men är rädd för att din kreditvärdighet ska påverkas när kreditprövning ...